onsdag 22 juni 2011

Artikel från Dagens DN. Det stora brödätandet i Sverige får konsekvenser.

En delrapport i den internationella så kallade Teddy-studien visar att svenska barn tidigare har förhöjda nivåer av antikroppar mot gluten än barn från andra länder med samma genetiska förutsättningar. Antikropparna innebär att de är i riskzonen för att utveckla glutenintolerans.

–Vi har tidigare anat att det var så, men det är första gången det har gjorts en studie där man verkligen har kunnat visa det, säger Daniel Agardh, docent vid enheten för diabetes och celiaki vid Clinical research center och överläkare vid barnkliniken i Malmö.

I studien finns data från 4600 barn från Sverige, Finland, Tyskland och USA, i åldern upp till fem år, där alla har riskgenen HLA, vilket innebär en ökad risk för typ 1-diabetes. Eftersom det finns ett starkt samband mellan diabetes och glutenintolerans testas barnen i studien även för glutenantikroppar med blodprov.

Av barnen i studien har 400 någon gång haft antikroppar mot gluten i blodet, varav 132 diagnostiserats som glutenintoleranta.

–Sjukdomen börjar ofta smygande, så utan de kontroller vi har gjort hade det sannolikt dröjt länge innan man testade de här barnen för glutenintolerans. Att små barn ibland är nedstämda och lite hängiga är inget man som förälder tänker är orsakat av en tarmsjukdom, säger Daniel Agardh.

Särskilt drabbade är barn som har en dubbel uppsättning av en viss riskgen. För dem är risken att utveckla glutenintolerans sju gånger större än för dem som saknar dessa gener. Även svenska flickor tycks vara särskilt drabbade och löper nästan dubbelt så hög risk som amerikanska barn med samma genuppsättning att bli glutenintoleranta.

I riskgrupperna följs barnens dagliga kostintag genom dagböcker som föräldrarna för. Resultaten visar att de svenska barnen får i sig gluten tidigare.

I slutet av 1980-talet femdubblades plötsligt antalet nya fall av glutenallergi bland barn i Sverige. Kostråden till nyblivna föräldrar ändrades, så att barn skulle börja äta gluten i små mängder för att hinna vänja sig vid ämnet. Samtidigt minskades mängden gluten i den välling som ges till de minsta barnen. Efter det sjönk antalet barn med glutenintolerans till samma nivå som tidigare.

–Det tyder på att kosten har stor betydelse, säger Daniel Agardh.

Men uppgifterna från Teddy-studien visar att även med ändrade kostråd och minskad mängd gluten i välling, så sticker de svenska barnen ut genom att tidigare utveckla glutenintolerans. Men det kan vara skillnad i om barnen får i sig gluten genom till exempel välling eller gröt.

– Vi tittar även på andra faktorer. Det kan till exempel finnas en annan genetisk avvikelse hos de svenska barnen som gör dem extra utsatta, säger Daniel Agardh.

1 kommentar:

LIB sa...

hej! intressant! jag har läst om teddystudien och man verkar rikta in sig mycket på vällingen. Oliver hade kanske tur som enbart ville ha välling gjord på majs. kram