onsdag 22 augusti 2007

sova hela natten


Är ganska trött på att vakna 100 ggr på natten och ge Agaton mat. Vet inte hur många nätter på senaste tiden jag tänkt att ska skriva upp vilka tider han vaknar på natten men det kommer jag aldrig ihåg eftersom jag är för trött! Har upptäckt att han faktiskt inte äter speciellt mycket utan det är mest att han snuttar. Hittade Anna Wahlgrens bok med tillhörande DVDskiva på biblioteket där hon förklarar och visar hur man får barnen att sova hela natten. Är bra sugen på att testa men enligt Anna ska barnets rum vara mörkt, mörkt när barnet ska sova så det inte kan bli störd av synintryck. Vi har ingen rullgardin eller persienner i sovrummet, bara mörka gardiner som man kan dra ihop men det blir ju inte mörkt på långa vägar klockan sju-åtta på kvällen.. Snart, om en vecka öppnar IKEA i Karlstad så då kan vi ju köpa rullgardin. Hittade den här artikeln på aftonbladet om hennes metod.

Så lätt får du ditt barn att sova
Megamamman Anna Wahlgren: Glöm skrikmetoden - och låt barnet sova på mage
Barn sover för lite - med följden att föräldrarna blir utmattade.
Det är småbarnsfamiljernas största problem i dag, anser författaren och niobarnsmamman Anna Wahlgren:
- Föräldrarna måste ta ledningen över barnens sömn.
Hon ger också det kontroversiella rådet att låta barnen sova på mage.

Fakta/Anna Wahlgren
Ålder: 62
Familj: Nio barn, tio barnbarn
Bor: Gastsjön, Jämtland
Aktuell:Med nya boken ”Sova hela natten - så hjälper du ditt lilla barn att sova gott hela natten lång”, utgiven på Anna Wahlgrens eget förlag.
http://www.annawahlgren.com/
Anna Wahlgrens metoder:
Fasta och tillräckliga sovtider, likaväl som fasta och tillräckliga måltider.
Föräldrarna ska ha en attityd av självklarhet vid läggningen.
Ge barnet egen säng senast vid cirka tre veckors ålder. Eget rum (eller hos syskon) senast efter fem månader.
Barnet ska skratta och känna glädje före läggningen som ska vara kort och saklig.
Det ska vara mörkt, så att inga synintryck stör.
Rulla vagn (”vagna”), buffa och säg en ramsa fyra gånger. (Anna Wahlgrens egen ramsa är: Gonatti med sig, sov så gott.) Efter ett par nätter ska det räcka med ramsan, som utlöser en betingad reflex så att barnet kommer till ro.
Barnet ska somna själv i sängen och lära sig att det är tryggt där. Ta inte barnet upp barnet för att trösta. Det ger motsatta signaler.
Måste du byta blöja så gör det i sängen i mörker. På natten händer ingenting spännande.
Inga barn över fyra månader ska ha napp, och få barn behöver det dessförinnan.
Amma inte barnet till sömns om det är över tre veckor gammalt.

Med sin nya bok ”Sova hela natten”, vill Anna Wahlgren hjälpa alla de föräldrar som inte har lyckats få sina bebisar att sova.
- Sova-hela-natten-metoden är mer än en metod. Det är en livsstil. Barn som har rutiner och en dygnsklocka blir väldigt lätthanterliga och glada.
Boken innehåller en DVD där Anna Wahlgren visar hur hon får tre barn med sömnstörningar att sova.

Lugnar de mest svårsövda
- Grundprincipen är enkel: Barnet ska lugnas där det ligger. Till det finns det tre tekniker.
Genom att buffa barnet i stjärten, rulla det i en barnvagn fram och tillbaka och läsa en ramsa, lyckas hon lugna de mest svårsövda barn.
Med sova-hela-natten-kuren hoppas Anna Wahlgren kunna utrota den nu utbredda skrikmetoden, eller femminutersmetoden som den också kallas. Den går ut på att föräldrarna tittar till barnet var femte minut och talar om att de är där, alltmedan barnet skriker sig till sömns.
- Det obesvarade skrikandet skapar oundvikligen övergivenhetskänslor. Den sömn som följer på uppgivenhet och psykisk och fysisk utmattning kan inte bli god.

”Barn sover sämre på rygg”
Bebisar som lär sig sova enligt Anna Wahlgrens metod ska varken behöva känna sig övergivna eller ledsna, menar hon.
- Barn ska skratta hela vägen till sängen! Helst så att de kiknar.
Något som Anna Wahlgren också lär ut är att barn ska sova på mage, tvärtemot vad barnavårdscentralerna rekommenderar, sedan det visat sig att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om barn sover på rygg.
- Förklaringen förefaller mig självklar: barnen sover ytligare på rygg, det vill säga sämre.
- Frågan är om de små barnens goda djupsömn ska offras till förmån för en förskönad statistik?
Anna Wahlgren menar att barnen som tros ha dött i plötslig spädbarnsdöd lika gärna kan ha dött av kvävning när de sover bland föräldrarna i varma mjuka sängkläder - på rygg.

Andningslarm
- Rygg- eller sidoläge ger ingen som helst garanti för att plötslig spädbarnsdöd inte kan inträffa. Lyckligt nog finns i dessa tider så kallade andningslarm att hyra eller köpa. Bland alla säkerhetsanordningar som förespråkas för små barn borde andningslarmet stå överst på listan.
Går det att genomföra metoden utan att barnet sover på mage?
- Det är ingenting jag rekommenderar, men visst, allting går. Man kan inte buffa ett barn på rygg. Det är svårt också att vagna ett barn på rygg eftersom synintrycken stör. Sedan sover de flesta sämre på rygg. Att ligga på sida kan vara ett alternativ för de minsta och de större barnen.
Med Anna Wahlgrens metod måste föräldrarna vara beredda på att gå i skift i fyra nätter, men snart sover barnet betydligt bättre än tidigare. Efter senast ytterligare en vecka ska barnet säkert sova hela nätterna.
Ulrika Vallgårda
Nån av er som testat?

4 kommentarer:

Ann-Sofie sa...

Vet inte om Ann-Sofie berättade om Albins vanor för dig men första helgen på semestern (just efter dopet) fick vi nog. Albin ville Amma nästan varje timme å precis som du säger så åt han ju inte så mkt utan sökte mest tröst verkade det som. Vi ringde Amningsjouren och pratade nog med BVC oxå om jag inte minns fel. Amningsjouren (eller BB) sa att barn i den åldern egentligen inte behöver Amma överhuvudtaget på natten utan det är en vana. Så det vi gjorde var att jag fick sova med Albin i ett rum och Ann-Sofie i ett annat med öronproppar. Han blev ju inte så glad då han inte fick Mammas bröst och det var ju inte roligt att höra honom "uttala" sig om saken. Men vi bestämde att kring 2-3 skulle han få ett mål mat åsså sedan kring 6-7 snåret varav jag traskade in med Albin till Ann-Sofie. Å efter veckans slut fungerade det väldigt bra. Vi träffade min barndomsgranne i Skellefteå å han berättade precis samma sak men deras dotter var ca 1 år och det gjorde inte saken lättare men de hade oxå gjort som vi att han sov med dottern och mamman i ett annat rum. Å vad gäller den där Anna W så har hon enligt vår åsikt många goda tips men vi (Ann-Sofie) läser hennes böcker ganska kritiskt.

/Håcke

Unknown sa...

Hej tjejen,
det var ett tag sedan jag skrev en komentar nu, jag har hållit mig uppdaterad på din blogg men tiden/orken att göra mer än att läsa har inte funnits.
Men nu var jag bara tvungen.
Med risk för att få ovänner så tänker jag skriva min åsikt i fråga om sömn för barn.
Jag tror på att vara konsekvent, med barn tror jag att det är ett måste i nästan vad det än gäller, jag har också ammat mina två barn på natten, de fyra första veckorna, och då en eller max två gånger, jag har gjort proceduren kort, satt mig i soffan,ammat,rapat och sedan ner i SIN säng igen,inge lek eller annat skoj, inte tänt en lampa utan försökt att markera att nu är det natt, till skillnad från Anna W tror jag på nappen, om dom taar nappen och är nöjd med den så är det inte hunger, vi vuxna äter inte på natten så varför ska barn göra det om de äter ordentligt på dagen, jag tror att det handlar om ett behov som vi har skapat för barnet, inte ett behov som barnet har.Med vårat första barn sa folk att vi hade tur som fick sova hela nätterna,men vi hade aktivt jobbat för det och nu med andra har vi bevis för att det går att få helt ammningsfria nätter tidigt, en stor del ligger nog också i att inte sova i samma säng.Detta tror jag på och det fungerar för oss, men alla familjer är ju olika och måste naturligtvis göra det som känns bäst för dom.
Nog om det, sommaren har varit bra, jobbat ganska mycket men nu är det 50%igen, har just kommit hem från en underbar vecka i New York,vilken levande stad, skulle kunna bo där, men skulle man våga släppa ut barnen och leka själva???!!!!!!! Nej ,det tror jag inte.
Klockan är mycket så sängen kallar,måste hinna läsa lite,Camilla Läckberg "olycksfågeln", den är så bra.
Ha de, kram från Erica :)

Jimmy sa...

Tjenis,

kan ju lite kort dela med mig av våra eskapader när det begav sig för ca 2-2,5 år sedan.

För oss blev det "skrik-metoden" men inte den som ni kanske tror eller för att vi valde det utan att för Joeline hade kolik.
Otroligt jobbig tid då hon i princip bara skrek på nätterna.
En hel del ovanor lade vi oss till med för att få henne att må så bra som möjligt och att vi skulle få sova lite grann.
Med tiden försvann koliken och det var dags att få till bra nattsömn för hela familjen.
Håcke å Erica e inne på samma linje som vi var.
Konsekvens, egen säng, samma rutiner vid läggning och även kvällsrutiner var oerhört värdefulla för Joeline. Hon visste exakt vad som väntade och blev trygg i det. Amning/flaska på natten gavs skilt ifrån sovrummet, sedan läggning i vaggan/sängen igen. När vi fick reda på att en lillasyster var på G blev det än mer viktigt att ha bra rutiner.
När Joeline blev större och började äta kraftigare föda blev det lite turbulent igen men en rejäl portion gröt till kvällsfika så sov hon som en stock i 12 timmar :)

Kram!
/Jimmy (Linda, Joeline å Angelina)

Mikaela sa...

här kör vi på samsovning, O trivdes aldrig i spjälsängen - han fick nästan panik och sov helt klart bättre hos oss. och då sov vi med bättre. han åt en-två ggr/natt i nån månad. jag ammade ju honom i 15 månader och på slutet åt han innan nattning och sen vid 5-6 på morgonen och somnade sedan gott om! då fick han först gröt vid 19-tiden, sen amning. efter flytten inköptes en stor 90´s säng och nya nattningsrutiner infördes. alltid nattning i hans säng, sen fick han komma till oss när han vaknade och var lessen (mest för att vi inte orkade springa upp flera ggr/natt... man behöver få sova som mamma&pappa med!) NU sover han gott i sin säng hela natten. ibland kommer han tassandes och kryper upp mellan oss. märker knappt när han kommer. N har ännu inte sovit en natt i sin säng. han sover bredvid mig och vi trivs bra båda två. om han lite pustig pga magknip buffar jag honom. han ligger på rygg eller sidan och det går att buffa barn som ligger på rygg!!! man kör in armen under rumpan och lägger benen över armen och "gungbuffar" =) han vaknar 1-2 ggr/natt och vill äta. och det är ok tycker jag. vi har börjat introducera napp nu, mest för att lugna honom när magen är jobbig.
dom är bara små en gång. vet inga 15-åringar som sover hos sina föräldrar!