söndag 8 juli 2007

Vår resa till Danmark har startat. Den första natten bodde vi på ett vandrarhem i Jonstorp i Skåne. Huset såg ut som ett spökhus utifrån när vi kom fram, i mörkt tegel. Kanske bidrog regnet till den spökliga stäningen? När vi kom in såg vi att det yttre inte stämde med insidan för det var mysiga rum. Detta är fönstret i vårt rum.
Morgonen därpå när vi kom ut från rummet och skúlle gå för att äta frukost fanns det tända ljus i trappan.. Min estetiska själ gillade det!


I Helsingborg träffade vi äntligen resten av familjen. J:s syster Cecilia med familj mötte upp. Tillsammans gick vi för att hitta ett ställe att ta en fika på eller äta nåt. Det första stället vi hittade var en thairestaurang. Återigen bedrog utseendet oss. På utsidan såg det inte mycket ut för världen men maten var supergod. Billigt var det också och man åt sig verkligen mätt.

Frukost i världens minsta stuga på en camping i Danmark. Vi hade två stugor men det var knappt att vi fick plats. Vilken tur att vi bara bodde där två nätter!

Äntligen Legoland! Tycker att det var ett superställe. Toppen för barnfamiljer. Roliga och lagom läskiga åkattraktioner, legofigurer överallt, god mat, bra service och det var rent och fräscht överallt.

Agaton hos farmor.
Enligt guideböckerna ska man avsluta besöket med att se de olika städer, hus och landskap som finns uppbyggda. Det var nämligen så att karusellerna stängde vid fem på eftermiddagen och resten av Legoland vid sju.
Vädret var inte på vår sida under vår Danmarksresa. Vi fick en enda dag på Stranden i Skagen. Här är Claras snäckfynd.
Agaton njuter av sommaren i Skagen.
Svante (Agatons kusin, 9 månader gammal), farfar/morfar (beroende på vilket barnbarn det gäller) och Agaton på restaurang i Danmark.

Danska bakverk njöt vi av varje dag. Det är orsaken till att brallorna sitter så tajt nu!
Eftersom att vädret inte tillät bad utomhus fick vi roa oss inomhus istället. Här besöker vi Nordsjömuseet i Hirsthals. De visade vattenlivet i Nordsjön. massor med spännande fiskar. De hade också en vecka gammal sälunge! Supersöt! På bilden ser man en del av Europas största "tank" för fiskar. Här är det en dykare som hoppat i vattnet för att mata fiskarna.
Man förundras ju ibland över hur olika kulturer kan vara och i Danmark tänkte man ju till över flera saker.. 1.Att man fick ha med sig hundar inomhus på museum. 2. Att det inte gick att betala med svenska betalkort på restauranger eller i affärer. 3. Att det kan regna så mycket. 4. Att danskarna är så dåliga på att skylta vid vägarna så vi körde fel hela tiden. 5. Att Wienerbröden tog slut så fort!
Svante gillade mjukglass! Här är vi vid grenen längst upp på Skagen. Det var noggrannt skyltat överallt att det var absolut förbjudet att bada eftersom det ju faktiskt är två hav som möts och det blir starka strömmar. När John, Eskil, Cecilia, Pär, Clara står vid Grenen bland en massa andra människor kommer det fram en svensk man till Pär och säger:
-Såg du, han tog livet av sig!
Det är alltså en man som helt plötsligt tagit av sig alla kläder och bara spatserar rakt ut i vattnet och försvinner. Hans fru stod tydligen bredvid och fattade ingenting. Jag och Ingegerd som väntat vid turistaffärerna ser och hör hur det kommer ambulans och vaktbilar åkandes. Personal pekar ut mot stranden.. Senare fick vi veta att mannen som badade fick böter. Fattar inte vad han tänkte på när han kom på att han skulle bada. Det var ju ett riktigt "hunnväder" med regn och blåst som man skulle sagt i Jamtland.
Agatons faster Cecilia och kusinen Svante.

Grisfarm. De silvriga "lådorna" är grisarnas hus. Som semivegetarian blir man glad när man ser att grisarna kan få leva en del av sitt liv i det fria tills det är dags för slaktkniven.

Mor och son i Skagen.

Agatons kusin Clara i hamnen i Skagen.

En tjockis på väg hem mot Sverige.

6 kommentarer:

Mikaela sa...

Danmark är fint, och ett "lagomt" semestermål =) jag och A hade som tradition att åka till köpenhamn varje sommar innan O föddes. Nu blir det mest semester till jämtland! Verkar som att ni ha haft det bra, trots regn! Blir det Yran också i sommar?

Lotta sa...

Kul att få läsa om er resa! Jag har bara varit en kort stund i danmark och skulle gärna åka dit igen. Ja, det är kul att vi har bloggar så att man kan följa med varandra lite i vardagen och det vore jättekul att ses något i sommar! Nu har jag precis kommit hem från jobbet och jag ska gå och lägga mig på sängen och läsa lite. Skönt!
Ha det gott!
Kram Lotta

Cam sa...

Hej! Välkomna hem! Vilka fina bilder speciellt på Agaton! Saknar er! Men glad ni haft det härligt på semestern. Tack för titten på min blogg=) Ja visst ser de olika ut hundarna, hon var ganska liten och Alvin satt i förgrunden vilket gör att han ser större ut, de var ungefär lika höga men tiken lite grövre...Alvin kanske blir stor som en ponny innan han växt klart?? Vi hörs i kväll ang vattning mm. Jag ska ngr dagr till Grebbestad vecka 30, annars blir det mest hemmavid med valpen. Kram från oss!

Naranja sa...

Till mikaela: Ja vi åker ju upp nu och stannar till yranhelgen. Jag vet inte än om jag ska gå på torsdag och fredag. vill se programmet först. Inte så sugen på att pumpa ur. På yranlördagen ska vi på bröllop i Sundsvall, sen på söndan åker vi tillbaka till värmland igen.
Narre

Supermamsen Green World sa...

Härligt med semester

Gud vad han växer grabben o lycka till med ert dop .

Anonym sa...

Hejsan!
Det va roligt att se alla bilder från er resa. Man kanske ska ta en sväng till Danmark. Vi har ju inte varit där.
Ha det bra vi syns på dopet..