onsdag 24 september 2008

Hygien på förskolan

Det finns ju så många olika förskolor och alla gör ju olika men det blir mer och mer tydligt hur viktigt det är att man håller rent. Nya direktiv hela tiden.
Där jag jobbar har vi inga handdukar under rumporna på barnen när vi byter blöja. Barnen ligger på ett skötunderlägg som är gjord av plast. Barnen klagar inte och det är ju rumstempererat så jag tror inte att de misstycker. Det är väl vi vuxna som kan tycka att det ser kallt och kliniskt ut men det är så lätt att hålla riktigt rent och att rengöra efter varje blöjbyte. Nu tänker jag inte på det och har funderat på om jag ska ta bort handduken hemma som jag har på skötbordet.. Den byts ju inte så ofta..
När vi byter bajsblöja på barnen på jobbet har vi engångsplasthandskar på oss och vi har efterfrågat förkläde att använda vid bajsbjöjsbyte. Det är inte kul de gånger det kommer på ens kläder. Det har inte hänt mig än men barnen ligger ju inte blixtstilla direkt. Vi har ju inga arbetskläder att byta om till utan man har ju sina privata kläder..
Vi har också cellstoffpapper under rumpan på barnen de gånger det är bajs..
Innan varje måltid får barnen en klick handsprit på ena handen som de sen tvålar in händerna med. Man skakar händerna efter man har smort in dem så vi kallar den för skaktvål. Superenkelt och bra.
Det var lite om hur vi jobbar för att ha bra hygien på jobbet och minimera att förkylningar sprids.

7 kommentarer:

Supermamsen Green World sa...

När barnen var små och hade blöjor köpte jag superbilliga handukar i mängder på IKEA för 5 kr st .
Jag bytte handukar kanske varannan gång det var blöjbyte och slängde i tvätten .Något som jag är noga med är att tvätta händerna när vi varit på affärer..och dörrhandtag på offentlig toalett tar jag alltid med papperhanduken på för jag tycker det är så snuskigt .Men våran snuskigaste grej idag sägs vara mobiltelefonen...Lite skit ska man tåla med...Hoppats alla föräldrar som har barnen på dagis att hålla dem hemma en frisk dag efter de varit sjuk bara...

Anonym sa...

Men hur gör ni med alla leksaker då? De åker ju in och ut genom munnen också... Iaf på småbarnsavdelningen. Och dörrhandtagen också ska tydligen vara bra på att sprida smittor har jag hört. Inte bara från tidigare kommentar här, utan från en artikel i Förskolan. Undrar eftersom jag ser mycket i mitt springvikande och är förvånad över hur lite en del ställen bryr sig och hur enkelt man kan göra saker, som att GÅ UT MER... Ha det gott!

Linnea

Supermamsen Green World sa...

Du om du vet av en bra tomt vid vatten så hör av dig till mig för vi funderar på o bygga en sommarstuga i Jämtland m. omnejd.

Naranja sa...

Jo,visst är det mycket man kan göra för att undvika basillerna. man skulle ju kunna rengöra leksakerna oftare, håller med..

Anonym sa...

Men, man kan ju inte hålla på hur mycket som helst. Man måste ju hinna vara med barnen också. Och sen så är ju förkylningar luftburna till viss del också. Som den där nysningen i reklamen..

Linnea

LIB sa...

hej svejs! jag skulle inte tillåta att våra barn tvättas med handsprit! Jag förstår vitsen men jag är så rädd för att de ska få allergier av något som är så starkt. Dessutom har Evelina anlag för eksem.
På en del förskolor inför man (nästan) förbud mot mjuka leksaker men det måste ju nästan vara enklare att ha sådana ifall de är tvättbara? Har hört att man använder spritservetter på hårda leksaker och bitringar! Det tycker jag inte heller verkar så bra. Borde vara bättre att koka dem?? Kram kram

Anonym sa...

Vi har inte heller några underlägg på skötborden och spritar av skötbordet. Använder handskar såklart. Hur gör ni vid måltiderna? Har ni maten på bordet? Vi känner att det kanske inte är så hygienskt att ha maten så att barnen nyser och hostar på den tex.