måndag 10 mars 2008

Nya rekommendationer från Livsmedelsverket

Hämtat från SVT:s hemsida. Aktuellt.
Sverige: Nyheter

"Inte farligt för ammande att dricka"
Publicerad 10 mars 2008 - 20:51
Livsmedelsverket kommer att ändra sina rekommendationer till ammande kvinnor när det gäller alkoholkonsumtion. Det avslöjar Aktuellt.
Efter att i drygt tio års tid ha förespråkat att ammande helt ska avstå från alkohol, säger Livsmedelsverket nu att det är helt ofarligt med 1-2 glas vin, 1-2 gånger i veckan.
-Om det är en måttlig konsumtion så finns det inte några belägg för att det skulle vara någon risk för barnet, säger pediatrikprofessor Olle Hernell som lett en expertgrupp som varit rådgivande.

Hoppas ni såg detta alla mammor som velat ta ett glas vin men avstått för att ni haft dåligt samvete. Det är ofarligt att dricka när man ammar!! I studion i kvällens Aktuellt fanns en expert som sa att det var fysiskt omöjligt för barnet att ta skada eftersom det går ut så otroligt lite alkohol till barnet via bröstmjölken. Hon tyckte att Livsmedelsverket skulle be om ursäkt för att man i tio års tid avrått mammor från all alkohol när det inte ens är skadligt. Hon menar att Livsmedelsverket använder sig av moralpredikningar, att det bara är mamman som kan ta hand om barnet. Att avstå från alkohol under graviditeten är fortfarande rekommenderat eftersom barnet är inuti mammans kropp och därför får samma alkoholhalt som mamman. Livsmedelsverket har alltså fått ändra sig eftersom det inte finns nån forskning som visar att det skulle vara farligt att dricka när man ammar. Ska kolla om det är möjligt att ladda ner inslaget från Aktuellt för det var jättebra. Livsmedelsverket kommer också att ändra sina urdumma rekommendationer ang att äta fisk. Nu kan man ju knappt äta nån fisk när man är gravid. Många avstår från all fisk istället för att äta och vara orolig för att man skadar sitt barn. Allt är ju farligt enligt dem. Nu kommer den nya rekommendationen vara att man hellre ska äta än avstå.

1 kommentar:

Nettan sa...

Jiipiii då kan jag drika ett glas vin utan att vara orolig för Linus../ jeanette